پرورش قارچ چگونه است و علاقه مندان از کجا و چگونه شروع کنند؟
یک فعال اقتصاد مقاومتی در این باره که علاقمندان به پرورش قارچ باید کار خود را از کجا شروع کنند، می گوید: “هر کس قصد پرورش قارچ دارد باید اطلاعات لازم و دانش اولیه را در این زمینه کسب و در کلاسهای پرورش قارچ شرکت کند زیرا قارچ بسیار حساس است و تنظیم دما و رطوبت محیط از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از ویژگی های منحصر به فرد عرصه پرورش قارچ نیاز پایین آن به هزینه و سرمایه گذاری است.”
سیده آسیه حسینی می افزاید: “خوب است از مساحت های کم شروع کنند تا تجربه بدست آورند. مثلا در یک اتاق 10 متری با 1 میلیون تومان سرمایه می شود پرورش قارچ را آغاز کرد. برای شروع به کار، محلی از خانه که می تواند حمام، اتاق بدون استفاده یا انباری باشد را انتخاب و به این شرط که دارای امکان تخلیه هوا باشد اقدام به آماده سازی آن کنند.”
استحکام سازه ها را جدی بگیرید
او خاطرنشان می کند: “باردهی قارچ به صورت روزانه انجام میشود بنابراین میزان تولید به تعداد روزهای باردهی تقسیم شده و شاید روزانه چند کیلو بار داشته باشیم. بهترین خریدار این شیوه از تولید در خانه معمولا همسایه ها و آشنایان هستند، به این دلیل که معمولا به دلیل کوچک بودن محیط تولید،
قارچ های بدست آمده از کیفیت بهتری برخوردار هستند می توان به قیمتی بالاتر از سوپر مارکت ها و میوه فروشی ها قارچ را به فروش رساند. بعد از انتخاب محل، اولین قدم انتخاب قفسه بندی برای چیدن کمپوست هاست. نوع قفسه برای تولید در خانه با قفسه بندی قارچ دکمه ای در سالن های بزرگ تولید تفاوتهایی دارد. این تفاوتها به دلیل ارتفاع کم حمام یا اتاقهاست چراکه امکان مرتفع ساختن قفسه ها وجود ندارد و بنابراین مجبور خواهیم بود تا قفسه بندی را در حداکثر ٣ طبقه بسازیم.”
این تولید کننده قارچ درباره سازه ها می گوید: “برای ساخت قفسه ها میتوان از لوله های آب کهنه نیز استفاده کرد و در کل این بخش ارتباط مستقیم با میزان هزینه اولیه شما خواهد داشت ولی طبق تجربه شخصی برای تولید قارچ در خانه هر قدر کمتر هزینه کنید به نفع شماست و خیلی کیفیت قفسه بندی در کار ما تاثیر گذار نیست فقط نسبت به استحکام آن مطمئن شوید.
برای کف قفسه ها نیز میتوانید از تسمه های پلاستیکی استفاده یا حتی طناب کشی کنید. تهویه محیط باید یکنواخت باشد و رطوبت بین 70 تا 80 درصد تنظیم شود، تقویت خاک بستر بوسیله کود مایع و برداشت به موقع قارچ ها از عوامل موفقیت در تولید است. پس از فراهم کردن این امکانات شما نیاز به کمپوست دارید تا پرورش قارچ را آغاز کنید و با کمی مطالعه در زمینه پرورش قارچ می توانید تولید کننده قارچ در منزل یا انباری خانه خود باشید.”
پرورش قارچ چگونه است گزارش سال 95
بدون اطلاعات تخصصی وارد این کار نشوید
شما اولازهمه باید هزینهها را بر مبنای سطح زیر کشت حساب کنید که چقدر از این میزان هزینه ثابت و چه مقدار متغیر است. اگر مبتدی هستید، در گام اول باید اطلاعات تخصصی خود را بالا ببرید و اگر در این زمینه اطلاعی ندارید بههیچعنوان این کار را شروع نکنید. از هر کارگاه خانگی میتوان برای پرورش قارچ استفاده کرد؛
اما اگر به آن به چشم یک شغل دائمی نگاه کنید، یک سری نکات را باید رعایت کنید. یک سالن استاندارد باید حتماً شش متر عرض و ۱۸ متر هم طول داشته باشد؛ اما این ابعاد در کارگاههای خانگی میتواند کوچکتر باشد.
دیوارها و درهای سالن شما باید حتماً عایق باشند و برای استفاده از حداکثر فضا هم میتوان سالن را قفسهبندی و تا پنج طبقه از آن استفاده کرد. فاصله هرکدام از طبقات با هم حداقل باید ۶۰ سانتیمتر باشد که قفسهها باید فلزی با پروفیل آهنی باشند و در استانداردهای بینالمللی هم پروفیلهای آلومینیومی و ضدزنگ است. تقریباً برای یک سالن ۱۰۰ متری هزینه این قفسه ها حدوداً سه میلیون و نیم الی ۴ میلیون تومان آب میخورد.
پرورش قارچ چگونه است آیا در سال پنج بار میتوانید قارچ برداشت کنید
قارچ بهصورت دورهای برداشت میشود و هر دورهای هم حدود دو ماه است. اول باید کمپوست قارچ را درون بلوکها بریزید و تا حدود ۱۳ تا ۱۵ صبر کنید. بعدازآن باید خاککشی کنید. خاکها باید اشباع از آب و حتماً عاری از باکتری و پاستوریزه باشند. این خاک را تا عمق پنج الی شش سانتیمتر بهطور کاملاً یکنواخت روی بستر کمپوستی که قبلاً نرم شده قرار میدهیم. دمای سالن باید ۲۶ و رطوبت هم بین ۸۸ تا ۹۸ درصد متغیر است. بعد از خاکدهی که حدود چهار روز طول میکشد، وارد مرحله راپلینگ میشویم. راپلینگ یک عملیات شخم زدن است و بعد از یکی دو روز هم عملیات هوادهی شروع میشود و حدود ۱۰ روز طول میکشد که قارچهای کوچک که به آنها میگوییم «پین هد» ها شکل بگیرند.
قارچها که شکل گرفتند، ابتدا با مه پاشی و سپس بهصورت مستقیم آبرسانی میشوند و درشت میشوند و کمکم به مرحله برداشت میرسید. در اینجا میتوانید اولین برداشت که به آن میگوییم فلش اول یا چین اول را کشت کنید. سه چین اقتصادی از قارچ میتوانید داشته باشید. البته تا پنج چین هم میتوان برداشت کرد؛ اما دو چین آخر دیگر اقتصادی نیست.
برای همین معمولاً بعد از دو سه چین سالن را تخلیه میکنیم و کمپوست جدید میآوریم. چین اول را که برداشت کردید، در مدت کمتر از ده روز چین دوم رشد میکند که البته چین سوم حجم کمتری دارد. در سال میتوانید پنج دوره برداشت قارچ داشته باشید البته شش دوره هم میشود هم سخت است، هم در اولین تجربه تقریباً امکانپذیر نیست.
در هر دوره از هر سالن حدود دو تن و ۷۰۰ کیلوگرم میتوانید قارچ برداشت کنید. اگر تمام شرایط مساعد باشد شما در هر دوره میتوانید از همین سالن ۱۰۰ متری حدود سه میلیون تومان سود داشته باشید.
بازار فروش قارچ نوسان دارد
مدیریت درزمینهٔ کشاورزی و علیالخصوص قارچ مشکل جدی دارد. در زمانهایی آنقدر قارچ در بازار زیاد است و همه در زیرزمین خانهشان هم پرورش میدهند که ممکن است بار قارچ شما خراب شود و زمان هایی هم هست که آن قدر مشتری برای آن زیاد است که آن میزان در بازار موجود نیست. نوسانات بازار قارچ زیاد است و همین ریسک کار شما را بالا میبرد و ازآنجاییکه تاریخ انقضا و خرابی آن سریع است،
خیلی هم نمیتوان به صادرات فکر کرد. پرورش قارچ هم سرمایهبر است هم کاربر و برای این سالن ۱۰۰ متری حداقل به یکی دو کارگر احتیاج است که مدام به قارچها رسیدگی کنند. در کار پرورش قارچ باید مدام مواظب قارچها باشید که دچار بیماری نشوند. محیط پرورش قارچها باید تاریک باشد و سرما و گرمای سالن مرتب چک شود.
گزارش سوم از پرورش قارچ چگونه است
مسیر تولید و پرورش قارچ
پس از اینکه حجم سرمایه گذاری برای ورود حرفه ای به صنعت تولید قارچ مشخص شد باید چگونگی تولید این خوراکی پرطرفدار، زمان کشت و حجم تولید آن تعیین شود، قارچ در بستری پرورش مییابد که به آن «کمپوست» می گویند.
کمپوست نوعی کود گیاهی به حساب میآید که ترکیبی از کاه و کلش است و به طور متوسط از هر تن کمپوست، می توان حدود 150 تا 300 کیلو قارچ بدست آورد که بازدهی کارگاه بستگی به تجهیزات و تجربه تولیدکننده دارد.
سوالی که ممکن است پس از تعیین میزان بازدهی هر تن کمپوست، به ذهن خطور کند این است که آیا پس از هر بارچینش قارچ، باید کمپوست جدید خریداری شود، که پاسخ این سوال خیر است، زیرا ازهر بلوک کمپوست تا سه چین برداشت می شود و کمپوست تا سه بار قدرت باردهی دارد؛ البته باید این موضوع هم در نظر گرفته شود که قیمت هر تن کمپوست بین 470 تا 560 هزارتومان است. (سال 95)
دو پروانه برای پرورش قارچ میخواهید
برای پرورش قارچ نیاز به دو پروانه کاری است یکی پروانه نظام صنفی و دیگری پروانه نظام مهندسی. پروانه اول را به هر کسی که وارد این حرفه شود میدهند اما دریافت پروانه دوم نیازمند متراژ بالای سالن پرورش قارچ است و تسهیلاتی هم که به این کسب و کار تعلق میگیرد با پروانه نظام مهندسی قابل دریافت از سوی کارآفرینان است.
Leave A Comment