در سال های اخیر تقاضا برای مصرف قارچ خوراکی افزایش یافته است و قارچ از جمله محصولاتی می باشد که برای پرورش نیازمند شرایط خاصی می باشد، که از جمله این شرایط می توان به کود گیاهی، کمپوست و بذر اشاره نمود. در ادامه این مطلب فرایند کاشت قارچ را بیاموزید.
اغلب ما کم و بیش با خواص قارچ و فواید آن آشنایی داریم و به خاطر طعم و مزه خوبی که دارد از آن در طبخ غذاهای مختلف استفاده می نماییم، البته برخی قارچ ها مثل قارچ دکمه ایی و صدفی خوراکی و برخی دیگر چون قارچ گانودرما خاصیت دارویی دارد. از این رو و به دلیل استفاده زیاد از این خوراکی پر خاصیت افرادی زیادی به فکر کاشت قارچ در منزل افتاده اند. اگر شما نیز چنین قصدی دارید تا پایان این مطلب ما را همراهی نمایید.
زمان و مکان مناسب برای کاشت قارچ :
آماده سازی کمپوست یا کود گیاهی:
مهمترین و اولین اصلی که برای پرورش و کشت قارچ باید با آن آشنا شد بستری است که قارچ روی آن رشد کرده و از آن تغذیه میکند که به آن کمپوست گفته می گویند. به طور کلی به کودهای گیاهی کمپوست میگویند. کمپوست سازی به ظاهر فرآیند آسانی می آید اما برای بدست آوردن کمپوستی مرغوب با بازده بالا نیاز به دستگاههای پیشرفته، آزمایشگاههای مجهز و از همه مهمتر تجربه و تخصص بالایی میباشد و تمام این موارد احتیاج به سرمایهگذاری زیادی دارند و به همین خاطر اکثر تولید کنندگان قارچ، کمپوست مورد نیاز، مصرفی خود را به صورت آماده و بذر زده شده از شرکتهای معتبر خریداری می نمایند.
بذر قارچ:
بذر قارچ، بذری متفاوت با بقیه گیاهان است. در حقیقت چیزی که به آن بذر قارچ می گویند دانههای گندم پخته شده هستند. قارچ وقتی به بلوغ میرسد پرههای پشت کلاهکش باز شده و از بین پرهها گردی در هوا پخش میشود. این پره ها را با نام هاگ یا اسپور که با چشم عادی قابل دیدن نمی باشد، می شناسند. این اسپورها برای زنده ماندن احتیاج به غذا دارند به همین علت گندمها را میپزند که نرم شوند تا اسپور قارچ بتواند از آنها تغذیه کند و استفاده دیگری هم که پختن گندم دارد این است که به اصطلاح گندم عقیم شده و دیگر جوانه نمیزند و به این صورت تمام مواد غذایی آن برای اسپورها باقی میماند و صرف رشد جوانه گندم نمیشود.
برداشت قارچ:
بعد از آن که رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا کرد باید قارچهای رسیده را برداشت کرد. در برداشت محصول باید به این نکته توجه شود که قارچهایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی را از دست می دهند. همچنین این قارچ ها وزنشان کاهش یافته و قارچهایی که زودتر از موعد چیده شوند وزن آنها سبک و از قارچهای درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارند. در هنگام جمعآوری محصول نباید از سبدهای بزرگ برای برداشت استفاده کرد. چون فشار قارچ ها روی هم در سبد باعث می شود که قارچهای زیر خراش بردارند و سیاه شوند. جهت برداشت محصول قارچ باید کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و فورا ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کنید و قارچ تمیز را داخل سبد قرار دهید. و بهتر است که جمعآوری با دستکش انجام شود. برداشت قارچ هر پانزده روز یکبار انجام می شود و این برنامه به مدت دو تا سه ماه طول می کشد.
آفات و مشکلات قارچ:
پرورش قارچ در منزل با مشکلاتی هم رو به رو می باشد. به طور مثال امکان دارد تمامی بستر کشت دچار بیماری مایکوگن و یا تار عنکبوتی شود و محصول را کلا نابود کند.
برآورد و تخمین هزینه کاشت قارچ بسته به کیفیت و بازاریابی محصول دارد و به طور دقیق نمی توان هزینه فروش آن را اعلام کرد. با این حال کاشتن قارچ می تواند منبع درآمد خوبی باشد. حال برای آشنایی با دیگر کشت و کار در منزل به بخش پرورش گل و گیاه مجله آرگا مراجعه نمایید و از دیگر مطالب منتشر شده ما دیدن نمایید.
Leave A Comment